2009. szeptember 8., kedd

Isztambul, óóóóóó Isztambul... tarararararara... :-)

Szóval hazaértünk... már egy ideje... egész pontosan múlt pénteken. 8 napot töltöttünk az óriási török városban és közben ettünk, láttunk... talán egyszer még vissza is mennénk - de nem garantálom.

Sajnos az étkezések elég hamar átadták, amit tudtak... így a törökös ízektől személy szerint félidőben a tenger felé fordultam... ismét sok halat és rákot ettem, nagy megelégedéssel.

Viszont így utólag azt mondhatom, hogy a Szerájban kapható kaja kísérteties mása a kinti fogásoknak... és a stílus, a hely is igen autentikus. De elég nagy százalékban nem az én világom.

Természetesen ettünk kebabot, köftét, és egy csomó mást is. Inkább azokról számolnék be, amik igazán ízlettek.Padlizsán minden mennyiségben... a joghurtos nem vált be teljesen (1. sor 1. kép), de a szénen grillezett finom (2. sor 2. kép).

Ropogósra sütött tésztába tekert majd megsütött sajt, vagy spenót-sajt, vagy szalámi-spenót-sajt variációja (2. sor 4. kép).

Rákok minden mennyiségben; pl. szép nagyok grillezve (1. sor 2. kép), vagy kicsikék paradicsomos szószban, esetleg enyhén csípős Han módra, spagettivel (1. sor 3. kép). Kardhal sish zöldségekkel. Halas szendvics, amit a tengeren ringatózó ladikon sütnek frissen (alsó kollázs, ).

A jó öreg sült tejberizs (4. sor 1. kép).

Friss tonhal (3. sor 2. kép), makréla, salátával, kenyérrel.

Gyöngyhagymás bárányköfte (3. sor 2. kép).

Török "palacsinta", amit a török nők az étterem kirakatában gyúrnak és töltenek meg mindenfélével (alsó kollázs), pl. spenóttal, gombával, marhahússal, burgonyával (a felső képen a jobb alsó sarok környékén, a döner kebab fölött van).

Végül az igazi élmény, egy édesség: bébi dió (ami bébiként nagyobb, mint a miénk) mézes lében eltéve. Isteni! (2.sor 3. kép) Egy barátkozó pincér megkérdezte, kitaláljuk-e, mi az. És én tudtam. Mert gyerekkoromban rengeteg friss, zöld diót ettem... lehúzva a "bőrét". A pincér teljesen meglepődött, és mondta is, talán ez "földrajzi adottság", mert rajtam kívül egy nő találta még ki, Romániából jött. Tehát éljen a bébi dió!

Ja és a Raki, ami Ouzo... csak Raki... :-))) ánizspálinka no. Üt! Bevallom... :-)))És persze ott a bazár, a fűszerpiac, a főtt és sült kukorica, az édességek, amik egy alkalommal 1 hétre telítik el az ízlelőbimbókat... és ezer más dolog... tengernyi látnivaló... és maga a történelem...

Látni a Boszporuszt... megérdemel 1 perc néma csendet...

De a kebab akkor sem az én világom... :-P

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Óóóóóóóóó... Énekeltem magamban a régi Dolly Roll számot :-DD

Micsoda élmények!!! Majd még mesélj róla!

Fűszert hoztál haza?

Bulgáriában masztika az ánizs, és valóban üt :-)))

Zsuci írta...

Igen, jártunk-keltünk a fűszerpiacon, és pár dolgot hoztunk is... borsokat, szerecsendiót pl; és teákat persze... nekem az almatea nagy favoritom lett.

Amúgy azért is ez a címe a posztnak, mert mióta tudtuk h ide utazunk és említettük bárkinek, ezt kezdte el énekelni. Látod, te is. :-)

Gondoltam rá, egyszer a 6-os buszon elkiáltom magam, hátha sokan elkezdenek énekelni. :-)))