2009. szeptember 10., csütörtök

Klasszik zöldségleves

Az egyszerűség jegyében; és amikor kezdenek hűvösre fordulni az esték, olyan kellemesen melenget egy tányér forró leves. Csak semmi komoly, semmi téli, olyan könnyen nem adhatom meg magam! :-)



De ötvözhetem a melengető levest és a friss zöldségeket - hisz ezt teszi most a konyhájában még több ezer lány/nő/anya/nagymama. És milyen jól teszik!

Hozzávalók:
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 TV paprika
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 szál nagy répa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 2 szem közepes rózsaszín krumpli
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • só, 8-10 szem egészbors (tarka), 2-3 tekerésnyi chilli
Nincs semmi titok, de ha valaki annyira nem leveses, mint én, mégis néha megkívánja az otthoni ízeket, jól jöhet egy ilyen receptötlet is.

Szóval egy közepes lábasban (fazékban? sose tudom, de kb. 5-6 literes) kb. 3/4ig töltve feltettem vizet forrni a hagymával, a paprikával, a felkarikázott gyökérrel és répával, sóval és borssal.

Aztán amikor úgy tűnt, hogy a répa és gyökér már kezdenek veszíteni a kemény állagból, hozzádobtam az apró rózsákra szedett karfiolt és persze jött az emberes csokor petrezselyem is. Kb. 10 perc múlva pedig a felkiskockázott krumpli.

Ezután már csak addig kellett főzni az egészet, míg a karfiol és a krumpli is megpuhult. Lehet persze még utánsózni, és egy kis chilli sem árt neki. Na nem a csípősségig, nem az volt a cél.

Nincsenek megjegyzések: