2010. július 13., kedd

Nyaralda

Tudom, nem direkt gasztro és nem is feltétlen érdekes sokak számára, de azért csak megkérdezem, amit szeretnék. Nemsokára (még 18at kell aludni) végre mi is elindulunk nyaralni, s olyan célokat terveztünk be, ahol (egy helyet kivéve) még egyikünk sem járt. Nem lesz strandolós utazás - nem szokott -, de nagy izgalommal várjuk már.

Az útvonal pedig:

Budapest - Köln (3) - Brugge (3) - Hága (1) - Amszterdam (4) - Wolfsburg (1) - Prága (2) - Budapest

Ketten, autóval vágunk neki az útnak, és 15 napunk van Budapestről Budapestre érkezni. Már viszket a talpam február óta... ahol kell, szállások lefoglalva, két helyen pedig (Köln és Wolfsburg) barátokat látogatunk meg.

És hogy a kezdő gondolattól ne térjek el tovább... kérdésem az lenne, tudtok-e jó helyeket ajánlani a fenti városokban? Hol együnk feltétlen? Mit? Mit érdemes mindenképp elkerülni, ha van ilyen tapasztalatotok? És bármilyen egyéb jellegű ötlet, vagy tanács üdvözlésre lel nálam... lévén ez az első ilyen nagyobb lélegzetű, autóval megtett utunk.

(Halkan megjegyzem, nem igazán a Michelin csillagos fantáziákat szeretnénk megvalósítani... így is épp elég pénzbe fog kerülni ez az utazás. Inkább a jó vagy normális árkategóriába tartozó, finom ételeket kínáló helyek érdekelnek.) :-)
Persze ha nyerek a lottón (ehhez már csak vennem kell egyet), jöhetnek az igazán menő helyek! :-)))

9 megjegyzés:

TeaMami írta...

Nagyon klassz utat terveztek, vigyázzatok Magatokra és élvezzétek minden percét! :)

Itt egy cikk néhány tudnivalóról.
http://www.nol.hu/archivum/20100630-hurra__vakacio

Bianka írta...

Csúcs, fantasztikus utatok lesz. Ezek közül csak Prágában jártam. Nagyon-nagyon tetszett

Dia írta...

Bátrak vagytok, hogy ilyen útnak nekivágtok. Biztos csodás lesz és fárasztó is!
Én is csak Prágában jártam ezek közül. Amit tudni kell róla, hogy nagyon barátságtalanok a turistákkal, és, ha valaki németül akar velük kommunikálni, mint pl Mi, azzal még gonoszabbul viselkednek.
Prága Fő-fő helye az UFLEKU, ahova minden odalátogatónak be kell állítólag térnie! :-)

Névtelen írta...

Szia, ha Kolnben jartok, ajanlom a Flora- Zoo-t, a csokimuzeumot, s a Rajna partjan a szurke kolbaszt!!!Egy uveg Kolsch-el. Izsi

Szilvia írta...

Prágában nekem a Sejkhez címzett Kehely nevű étterem, azaz az U Kalicha (http://www.ukalicha.cz) jobban tetszett, mint az U Fleku. Jópofák a Svejk relikviák, van magyar étlap is. Mi csak söröztünk, mert pont ebéd után tévedtünk arra.
Prágában szinte minden sörözőben kötelező fogyasztás van, ált. 1 Becher - 1sör. Ezt kérés nélkül hozzák.

Szilvia írta...

Még vmi eszembe jutott. Ha egy asztalhoz ültetnek titeket másokkal, nagyon nézzétek át a számlát. Velünk ki akarták fizettetni az asztalszomszédok fogyasztását is!!!

Zsuzsi írta...

Szia! Én fél évet éltem Amszterdamban, és a szűkös ösztöndíj miatt mi sem jártunk csillagos éttermekbe, de amit bátran ajánlok, az a hollandok nemzeti kajájának tartott sültkrumpli. A legjobb a városban a Waterlooplein-en van, ha a belvárosból jöttök, akkor a legelső krumplis. A Waterloot amúgy is érdemes megnézni, mert ez a legjobb bolhapiac, és kevésbé zsúfolt a turistáktól, mint a többi. Aztán a Herren- és a Keischergarcht közötti egyik kis utcán van egy pici indonéz étterem, nem drága, de nagyon nagyon finom. Amit viszont tényleg nem szabad kihagyni, az a Nieuwmarktnál lévő thai étterem. Van ott vagy 4-5, de egy icipici, 3-4 asztalos éttermet kell keresni, ami fölött egy sárga táblán a thai fast food kiírás áll. Gyorsnak ugyan gyorsan elkészül, de kicsit sem fast food. A helyet a nagymama, a lánya, annak férje, valamint a kisgyerekeik üzemeltetik, néha kiegészülve még egy-egy női családtaggal. Ha a Niuwmarkton a hátad mögött van a templom (ami ma már kávézó), akkor a jobb oldalon van, a csatorna mellett. Nagyon jó utat kívánok, érezzétek fantasztikusan magatokat! :)

Zsuci írta...

Köszönjük szépen mindenkinek a tanácsokat! :-)

Mindenképp kipróbáljuk a holland indonéz, illetve thai vonalat, és persze a kölni sör se maradhat ki - csak nekem, aki borzasztó személy lévén nem szeretem a sört. :-) De tuti találok szuper dolgokat magamnak. Mondjuk rögtön a csokit! :-)))

Belgiumban kagylót enni első számú célom, továbbá a knédli Prágában, mert még sosem volt hozzá szerencsém.

Írjatok még, ha vannak hasonló ötletek, irtó hálás vagyok érte mindenkinek!!!

Aliz írta...

Már nagyon régen voltam Amszterdamban, és nagyon tetszett minden, de ami igazán felejthetetlen maradt, az egy ebéd, amit egy régi útikönyv ajánlott azzal a szöveggel, hogy aki Amszterdamban jár, az egy indokínai étteremben kóstolja meg a "ristafelt". Abban az időben még nem nagyon terjedtek el itthon a kínai éttermek, így igazi kuriózumnak számított. Jártuk a "lányos" negyedet, ahol egymást érték az ilyen éttermek, és a kifüggesztett étlapokat tanulmányozva több helyen is megtaláltuk ezt az ételt. 12 és 16 féle ízesítővel lehetett rendelni. Kaptunk egy tál rizst(talán még sóval sem ízesítették), de a tálcán, amin hozták, 12 vagy 16 mélyedés volt (rendelés szerint), és mindegyikben más-más ízesítő. A mogyorós húsgolyótól kezdve az egyszerű pirított kókuszreszelékig mindenféle íz megtalálható volt. Mindegyik féléből csak pár falat,amit egy-egy kanálnyi rizzsel együtt ettünk, így igazi ízkavalkád volt az ebéd. Nagy kár lett volna kihagyni.