2010. december 16., csütörtök

Vaníliás omlós keksz (tojásfehérje felhasználási tipp!)

Szerintem mindenki, aki szokott sütni, beleütközik abba a problémába, hogy mit kezdjen az esetlegesen megmaradt tojásfehérjékkel. És igencsak magasabb azon receptek aránya, amelyekben csak a sárgájára van szükség. Ezért szerintem pontosan értitek, miért nagy öröm, ha egy finom fehérjezabálóra akad az ember lánya.

Remek és nagyon finom megoldás pl. a financier, a meringue, vagy például ez az elképesztően egyszerű keksz is.

Kevés hozzávalóból, rövid idő alatt elkészíthető, finom - ennél többet nem kívánhatunk.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 1 tojásfehérje
  • 1 vaníliarúd
  • 24 dkg finomliszt (ebből 5-6 dkg lehet rizsliszt is)
  • 1 csipet só

A tészta igazán könnyen összeállítható. A liszt kivételével egy keverőtálban kézi mixerrel jól megdolgoztam az összes hozzávalót, még egyenletes állagú, és kicsit habos nem lett.

Második lépésként pedig két részletben beledolgoztam a kimért lisztet. (Mivel én riszliszttel készítettem most, egy kortynyi tejjel is segítettem a tészta állagán.)

Ezen a ponton kijelenthetjük: kész a tészta. És ez elég könnyű menet szerintem.

Már csak annyi volt a dolgom, hogy a sütőt előmelegítettem 180 fokra, két sütőlapra sütőpapírt terítettem, a masszát pedig egy habzsákba ügyeskedtem. A sütőlapra nyomott formáknak tulajdonképp semmi nem szab határt, maximum a nyomózsákba dugható csövek. Én most viszonylag egyszerűbb verzióval kezdtem, de máris vannak további ötleteim.

13-14 percet sültek a sütőben, de érdemes figyelni, hisz sütője válogathatja. Akkor vettem ki, amikor a szélük picit elkezdett aranyozódni.

Karácsony előtt például még biztosan elkészítek egy nagyobb adagot, amit a liszt hozzáadása előtt kétfelé bontok és az egyik adaghoz a liszt mennyiségéből kb. 5 dkg-nyit kakaóval helyettesítek majd. A fehér tésztába pedig talán narancshéjat reszelek. Vagy csak így hagyom, s olyan formákat készítek, hogy a sütik közepén legyen egy helyes kis mélyedés valami finom lekvárnak. Hm... ugye nem is rossz ötlet?! :-)

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán guszták lettek

szepyke írta...

Boldog új évet kívánok szeretetben, békességben!