2011. február 1., kedd

ActiFry - az új családtag

Elképesztően lusta vagyok az utóbbi időben és nehezen veszem rá magam a bejegyzések megírására. Valahogy, valamiért mindig elhajolok a múzsa csúkja elől.

Ettől eltekintve a főzést nem függesztettem fel, születnek régi és új fogások a konyhában, amik adott időben fel is kerülnek majd ide.

Ez az ActiFry-os poszt egészen tavaly óta várat magára, hiszen karácsonyi ajándék volt az ügyes kép gépezet. Tamás kifigyelte, mennyit említem, ha a konyha és a jó dolgok kerülnek szóba társaságban. Kifigyelte, megjegyezte, megvette, elrejtette, becsomagolta és végül, az adott estén átadta. :-) Hát nem rendes? Ugye!?

Ugyan még csak alap étkek készültek benne, máris megállapítottuk, remek kis alkalmatosságról van szó. A sültkrumpli készítés Béres Alexadrája, ha szabad így fogalmaznom. Minimális zsiradék társaságában jön a finom eredmény. Természetesen megtéveszteni nem szeretnék senkit. Ez a sültkrumpli nem a bő olajban kisütött típus és nem pont azt tudja. De ha nagyon hasonlítgatni akarnám, azt mondom: a bő olajos változat a 100%, ez pedig mondjuk 95%. Az íz és roppanásélmény ily csekély mértékű devalválódása kétséget sem hagy afelől, hogy mindez megéri! (Hinnye, de szépen mondtam!) :-DDD Továbbá ízlés szerinti olajokkal, fűszerekkel az eredmény tovább fokozható.

Másik sikeres próbálkozásom az "egy finom diétás vacsora" vagy az "egy egészséges és színes köret" címkékkel látható el, ha nagyon akarjuk. Nem másról van szó, mint a korábban seprenyőben elkészített párolt vegyes zöldség egy kissé felturbózott verziójáról, mely nagy sikert aratott az asztalunkon.

A pozitívumok itt is ugyanazok: kanálnyi olaj, egészséges eredmény, minimális beavatkozás. A sültkrumplihoz képest csupán az jelentett nagyobb mértékű bevonódást, hogy a zöldségeket más-más időben helyeztem az ActyFry tartályába - lévén, nem ugyanannyi idő kell az elkészítésükhöz.

Összesen 40 percig tartott a "főzés" (nagyvonalúan nevezhetjük főzésnek), ennek elején került a gépbe a felkockázott répa és cukkini, alá pedig 1-1,5 dl víz, illetve rálocsolva a fűszerekkel elkevert kanálnyi olaj. A lilahagymát kb 15 perc múlva adtam át a tartálynak, s elkészülés előtt 10 perccel került a vegyesbe a paradicsom.

Az eredmény ízletes, roppanós, nagyon tetszetős. Természetesen a hozzávalók tetszés szerint variálhatók... mehet bele krupmli, gomba, vagyakármi is, amit megkívánunk.

Az ActiFry-al további terveim is vannak, mindenképp része lesz a konyhai ténykedésnek. Hasznos opció akkor is, ha csak nem szerenénk egyszerre a főétel és a köret körül is legyeskedni. Egy kezünk máris felszabadul. Ugyan nem filléres masináról van szó, de azt gondolom, nagyon fogom szeretni, hogy ezt hozta a Jézuska és sok finom ételt készítünk majd együtt. :-)