2011. március 13., vasárnap

Mogyoróvajas kekszElképesztő méreteket ölt a bloggal kapcsolatban tanúsított lustaságom. Nincs is ehhez mit hozzáfűzni, vagy talán csak annyit, hogy boldog lennék, ha több időm lenne rá, de sajnos a munkahullámok nem igazán kíméletesek, és hogy ne kelljen engem annyira sajnálni, az utóbbi időben némi utazás is összejött, így hol ezért, hol azért nem jelentkeztem.

Most egy pár hete készült finom kekszet dobok be, ami nagyon bevált nálunk! Tuti készítem még máskor is, mert nagyon könnyen megvan és irtó hálás darab! Finom, ropogós, szállítható, csomagolható, szóval utazásra termett!

Hozzávalók:

10 dkg vaj
12,5 deka mogyoróvaj ) nekem most nem a darabos, hanem a sima verzió van itthon)
17 dkg cukor (lehet fehér és barna vegyesen)
1 csipet só
1 tojás
15 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna

Az elkészítésnél fontos, hogy puha vajjal dolgozzunk, mert egy lágy masszát kell kikeverni a hozzávalókból.

Egy keverőtálba megy a vaj és a mogyoróvaj, s ezeket kevergetve össze kell simítani. Ezután jöhet hozzá a tojás, a cukor és egy csipet só is és 6-8 perces kevergetés következik kézi mixerrel. Amikor a cukor elolvad a masszában, belekeverem az átszitált, szódabikarbónás lisztet is, hogy szép, csomómentes, egyenletes állagot kapjak.

Végül már csak a formázással marad dolgom. Sütőpapírral letakart sütőlapot készítek a kezem ügyébe, plusz egy hideg vízzel teli kisebb tálat. A vízbe merítem a kezeimet a tészta formázása előtt, hogy minél könnyebb dolgom legyen és a tészta se ragaszkodjon annyira az ujjaimhoz.

Tetszés szerinti, de lehetőleg egyforma méretű golyókat csípek a masszából, kicsit a tenyereim között meggolyósítom, majd a sütőlapra pakolom őket egymás mellé, de tisztes távolságban! A szódabikarbóna még elvégzi majd a dolgát a sütőben! A golyókat egy picit el is lapogatom, de nem kell kinyuvasztani, mert magától is bőven lapul még a korong sülés közben.

Aki szeretne, nyomhat rá mintát, rajzolhat csíkokat, vagy csak hagyja békén és süsse meg 190 fokos sütőben, mérettől függően kb. 9-11 perc alatt.

Zárt dobozban remekül eláll, egy pohár tejjel igazi gyerekálom tízórai vagy uzsonna.

1 megjegyzés: