2011. április 9., szombat

Hagymás csirke - gyors vacsora




Ez egy tipikusan olyan étel, amit akkor készítek, amikor elhagy minden ihletem. És aztán mindig megállapítom, hogy igen finom fogás ez, érdemes máskor is elkészíteni. Amennyi idő alatt elkészül a krumplipüré (szerintem azzal a legfinomabb, de rizzsel is működik), a csirke is az asztalon lehet. És cáfolok minden olyan nyavalygást, mely szerint krumplipürét készíteni kizárólag a nagymamák kiváltsága, és az is szigorúan sátoros ünnepek alkalmából. Hagyjuk ezt a zacskós, poros, krumplipürének álcázott izé dolgot.

Tehát a húshoz visszatérve.
Hozzávalók 2-3 főre:
  • 1 egész csirkemell filé
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek kacsazsír (egyéb zsiradék, ami van)
  • só, bors
Egy szép csirkemell filét megmosok, leitatom róla a vizet, majd felszeletelem. A vöröshagymát, lilahagymát és fokhagymát szintén megpucolom és tetszés szerint (ne túl kis darabokra!) felaprítom.

Egy serpenyőben felhevítem a zsírt, azon megfonnyasztom a hagymát, majd amikor kezdi megadni magát, belepakolom a sózott, borsozott csirkemell darabokat. Mindkét oldalon fehér réteget kapatok rá, majd felöntöm az egészet a tejszínnel.

Alacsony hőfokon, fedő alatt puhára párolom a húst (12-13 perc). Közben a tejszín és a hagyma elképesztően finom, ízes szószt alkotnak. A végeredmény nem mutatja egyértelműen, tejszínes ételről van szó, de remek párost alkotnak a hagymák családjával. Krémes, édeskés, pikáns, imádom! Aki szereti, ne sajnálja az ételről a borsot még az elkészülés előtti percekben sem, kellemes fűszerességet ad neki.

6 megjegyzés:

kalóriatáblázat írta...

Egyszerű, de finomnak tűnik. :)
Bár a sok hagymától nehéz lehet utána aludni...

Zsuci írta...

Nem emlékszem, hogy gondok lettek volna az alvással (nem szokott lenni) :-), de elképzelhető, hogy érzékenyebb gyomrúak nehezebben birkóznak meg vele.

Az tuti, hogy a hagymából elillan a csípősség és inkább csak az édeskés, kellemes része marad.

kotaliza írta...

Megcsináltam,kivételesen nem változtattam a recepten semmit,én rizzsel tálaltam,nagyon finom lett,még a férjem is megdicsérte,pedig nem rizses és pláne nem tejszínkedvelő.Egyszóval nagyon finom:).Üdv.:Erzsébet.

Bianka írta...

Finom

Zsuci írta...

Erzsébet - nagyon, nagyon örülök, hogy nálad is bevált!!! :-)

kotaliza írta...

Nem csak bevált,de étlapon is maradt.Nagyon-nagyon finom és ami a fő,egyszerű:)).