2011. október 5., szerda

Sült paprikacsíkok fetával
Hétvégén barátok látogattak hozzánk és szerettem volna valami finom menüvel előrukkolni. Főétel nem egy könnyű fogásra esett a választás, ezért szerettem volna, ha az előétel nem üli meg nagyon a gyomrokat. Sok helyen láttam már a paprikasütés méltatását, de még sosem próbáltam, így eldöntöttem, itt az ideje egy próbának. Pláne hogy sok szép hazai paprikát kaptam utóbbi hazalátogatásomkor, amik csak arra vártak, hogy valami hasznuk legyen.

Már csak azért is remek döntés volt, mert a vendégség előtti este elkészítettem ezt a fogást és talán csak használt neki, hogy várakozott egy napot a hűtőben. S valljuk be, nyugtatja a lelket, ha tudjuk, hogy a vacsora egyik eleme már készen várakozik a hűtőben.

Hozzávalók:
  • fejenként kb. 1 nagy vagy 2 kisebb paprika - én most a piros és sárga vastaghúsú paprikákat használtam
  • 10-15 dkg feta sajt
  • olívaolaj, bors
A paprikákat a sütőben sütöttem meg, de akinek gáztűzhelye van és jól szellőző konyhája, ezt megteheti egy platnin is, vagy persze még el "éppen nem késő" grillezés során (ez a legjobb opció egyébként). De térjünk vissza a városi megoldáshoz, maximumra a sütő, grill funkcióval.

A paprikákat egy alufóliával bélelt tepsibe sorakoztattam, majd a felforrósodott sütőbe toltam és addig sütöttem (közben párszor fordítva rajtuk), míg a héjuk meg nem feketedett vagy sötétbarnult.

Ezután egy tálba pakoltam a paprikákat és amennyire lehet, légmentesen letakartam a tálat, hogy a paprikák kb. 10-15 percet a gőzben töltsenek. Eközben valamennyire felpuhul a héjuk és könnyebb leszedni azt a paprikahúsról. Azt nem állítanám, hogy pikk-pakk, 7-8 paprika esetében azért ezzel el lehet szöszölni, de utólag azt mondom, megéri. Finom ízeket csalhatunk elő a héj alól.

Amikor a paprikákat megpucoltam, csíkokra szedtem (ami addig még nem szakadt csíkokra) :-) és egy zárható tálba pakoltam, majd felöntöttem az egészet olívaolajjal és beparkoltam a hűtőbe.

A vendégek érkezésekor a paprikacsíkokat egy tányérra rendeztem, borsot törtem rájuk és az egész tetejére morzsoltam a sós fetát.

Frissen sült bagettel ettük és nagyon elégedettek voltunk vele. Igazi nyári ízek, és szemet gyönyörködtető fogás. Még nem késő kipróbálni!

1 megjegyzés: