2012. május 18., péntek

Tavaszfőzelék


Nem akartam lefinomfőzelékezni, mert kicsit többről van szó, és nem is akartam a címmel senkinek eszébe idézni a menzás borzalmakat (csak most, hehe). Múlt hétvégére rengeteg finom zöldséget hoztam haza a piacról és Tamás azt kérte, készítsek neki főzeléket. A tavasz és az egyre szépülő piac nagyon jó partner ebben, hát előkaptam a pénteki zsákmányt.

Mindenképp egészséges főzeléket szerettem volna készíteni, ezért semmiféle extra sűrítőanyagot nem tettem bele. Mondhatni önmagával sűrítettem be az ételt és nagyon jól sikerült.

Hozzávalók:
  • fél kg héjas zsenge zöldborsó
  • 1 csokor friss zsenge répa
  • 1 kis fej zsenge zeller
  • 1 csokor petrezselyem (felső és alsó része is)
  •  kb. 70 dkg újkrumpli
  • 3 nagy ek. tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, 2 ek. olívaolaj
  • 1 kisebb fej hagyma vagy 2-3 szál újhagyma
Első körben szép pepecselősen megtisztítottam és felaprítottam a zöldségeket. A répát és a petrezselyemgyökeret karikára, a krumplit kockákra, a zellert vékony kis csíkocskákra, a hagymát pedig apróra. A borsót pedig simán csak ki kell fejteni... és érdemes időt szánni rá... igényli.

Ezeket mindenképp érdemes előre megtenni, aztán már csak gyaloggalopp a történet. Azzal kezdtem, hogy az olívaolajon megpirongattam a hagymát és a fokhagymát, és rádobtam a háromféle gyökérzöldséget. Megsóztam, megborsoztam és pár percig kevergetve, lassú-közepes lángon átforgattam. Ezután felöntöttem kevés vízzel, ami épp ellepte és forrásig melegítettem, majd pár perc múlva hozzáadtam a krumplikockákat is (ha a vizet pótolni kell, csak annyit tegyünk bele, amennyi nem egészen lepi el a zöldségeket). Kicsit újra sóztam, majd a krumpli puhuláság főztem minden addig belekerült összetevőt.

Amikor a krumpli megfőtt, az utolsó hozzávalók és a sűrítés következtek. Először kiszedtem egy tálkányit a krumpliból és rámertem néhány evőkanál levet. Beledobtam a borsót a fazékba, 1-2 percig hagytam lassan rotyogni, közben pedig botmixerrel, a tejfölt hozzáadva pépesítettem a krumplit. Végül ezt a pépet sűrítőanyagként hozzáadtam a készülő főzelékhez, s belekevertem az aprított petrezselyemleveleket is.

Már csak a kóstolás következett és egy kis ízesítés sóval (ha kell) és borssal. Hagymán pirított csirkemell darabokat tettem rá feltétként. Nagyon finom és egészséges, igazi tavaszi fogás.

Nincsenek megjegyzések: