2012. június 24., vasárnap

Rosé kacsamell vegyes zöldségkörettel


Úgy döntöttem, hogy ezt a tényárt azon melegiben, még ma posztolom, különben sumákolás lesz és nem kerül fel soha. Pedig nagyon finom volt, kár lenne érte.

A körettel kezdeném, mert nagyon kedvenceim az ezerféleképpen variálható tavaszi zöldségek, amiket serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni. Egy biztos, hibázni nem lehet velük. Zsengék, frissek, ízletesek.

A fogás húsrészeként ma egy kacsamell debütált. Tamás nagyon szereti, de elég sokszor eszik kacsát ebédidőben, így nem gyakran készítem. Most viszont mégis emellett döntöttem, és nem bántuk meg.

Korábban a Blanchir-ban készítettünk ilyen rosé kacsamellet, és ha jól emlékszem az elkészítés módjára, akkor aszerint jártam el most is.

Hozzávalók 2 főre:

  • bőrös kacsamell filé (nekünk 1 fél pont elég kettőnknek)
  • só, bors
  • pici vaj és olívaolaj


A körethez (a mennyiségek ízlés- és tetszés szerint alakíthatók):

  • újkrumpli
  • új lilahagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 csokor sárgarépa
  • só, bors, olívaolaj

A köretnél semmi érdekesség nem történt, a megtisztított és felaprított darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, sóval és borssal fűszereztem, majd meglocsoltam némi olívaolajjal és 190 fokos sütőbe toltam. Kb. 25 perc alatt készült el.

A kacsával sem volt bokros a teendőm sora. Először megmostam a húst, majd szárazra töröltem, és a bőrös felét beirdaltam (de nem vágtam be a húsig!!!). Ezután mindkét oldalról sóztam és borsoztam és meg is voltam az előkészítéssel.

Amikor a köret már alakult és ígérte az elkészülést, egy serpenyőben pici vajat és olívaolajat hevítettem (tényleg csak keveset), majd bőrrel lefelé belehelyeztem a kacsamelleket. Körbepirítottam minden oldalon, hogy elzárjam a húslé útját, majd visszafordítottam a kezdő állásba. Addig sütöttem így erős-közepes lángon a húst, amíg a bőrös része szépen megpirult (kb. 5-6 perc attól függően, hogy milyen vastag zsírréteg van rajta, illetve hogy a hús maga milyen vastag). Ezután megfordítottam a másik oldalára, és szintén 5-6 percig sütöttem. Természetesen lehet hosszabban is sütni a húst, tulajdonképp csak megégetni nem érdemes, és ha valaki nagyon biztosra szeretne menni, a húshőmérőt is érdemes elővenni. Nekünk tetszetős ez a rosé állapot, amit nagyjából tapintás alapján sejtettem már a készítéskor.

Amikor kivettem a serpenyőből a húsokat egy tányérra, pár percig pihenni hagytam, majd utána szeleteltem. Gyorsan elkészíthető, finom ebéd vagy vacsora. Tamás szerint 10/10-es. :-)

Nincsenek megjegyzések: