2012. szeptember 24., hétfő

A legújabb créme brulée receptem



Sajnos itthon töltöm a napjaimat egy ideje... szép hosszú betegszabadság. :-/ Már kezdem a falat kaparni, mert ágyhoz kötve különösebben nem vagyok, de persze pihenni kell, meg orvoshoz járni. Ilyen helyzetben muszáj megvigasztalnom magam néha egy kis finomsággal.
Sokszor készítettem már créme brulée-t, mert az egyik kedvenc édességem, de most kipróbáltam egy újabb receptet a megszokottak után. Jó nagy adag készült, amit simán lehet felezni is.

Hozzávalók:

  • 6,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg cukor (fele fehér, fele barna)
  • 6 tojássárgája
  • 2 vaníliarúd vagy 1 ek vaníliaesszencia
  • 2 csapott ek étkezési keményítő
  • csipet só

Egy hideg vízzel kiöblített lábosba mérem a tejszínt és a tejet, beleejtek egy csipet sót, a vaníliarudakat, majd lassú tűzön melegíteni kezdem.

Amíg a tejszín eléri a forráspontot, a sütőt 150 fokra előmelegítem, egy lábosban vizet forralok (erre később a sütésnél lesz szükség, hogy legalább félig ellepje a tepsiben a formákat), a tojások sárgáját pedig szétválasztom egy tálba (a fehérjék mennek a fagyasztóba), hozzáadom a cukrot és kikeverem. Amikor már habos, hozzáadom a keményítőt is.

Szép lassan felhevül a vaníliás tejszín, és mielőtt elkezdene látványosan forrni, félrehúzom a tűzről és merőkanalanként több mint a felét a kikevert tojássárgákhoz keverem. Így kiegyenlítődik a hő és nem csapódik ki a tojás a forró tejszínben.

A lassan felmelegített tojásos-cukros kevercset a maradék tejszínhez öntöm és lassú tűzön, gyakran kevergetve besűrítem. Az így kapott sodót egy nagyobb tepsibe sorakoztatott sütésálló formákba kanalazom, a tepsit a formák kb. feléig felöntöm a forró vízzel, majd fél órára betolom a meleg sütőbe.

Fél óra után kihúztam a sütőből a tepsit, a formákat óvatosan kiemeltem a vízből és hagytam, hogy a krém kihűljön. Ezután 1 éjszakát pihentek a hűtőben, majd amikor megkívántuk, meghintettem az édesség tetejét barnacukorral, és fáklyával isteni cukorréteget égettem a tetejére.

Tudom, hogy a fáklya nem az alap háztartási felszerelések közé tartozik, de pár év használat után azt mondhatom, nagyon örülök, hogy anno megkaptam ajándékba. Aki pedig nem szeretné beszerezni ezt a kütyüt, a sütőben olvasztott cukorrétegről is találni sok hasznos tippet az interneten.

2 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon finom lehet, még sosem ettem...Jó krémes az állaga. Guszta!

Zsuci írta...

Igen, nagyon jó krémes a végeredmény. Igazi élmény kanalazni. :)