2012. október 30., kedd

Lencsefőzelék füstölt kolbásszalMostanában igyekszem új ételeket kipróbálni, és bármilyen meglepő, a lencsefőzelék számomra ilyen. Na nem arról van szó, hogy sosem ettem még, vannak rémes menzai emlékeim, de otthon anyukám sosem készített lencsét, és így ez az étel eddig kimaradt az életemből.

Aztán múltkor gondoltam egyet és elkezdtem keresgélni a neten. Több receptet is átnéztem és végül Fűszeres Eszternél tettem le a voksomat. A képen nagyon gusztán nézett ki a lencse és utólag sem bántam meg. Felkerül a repertoárra és legközelebb füstölt hússal fogom elkészíteni.

Hozzávalók:
fél kg barna lencse
1 nagyobb fej hagyma
3 babérlevél
1 ek. liszt
2 ek. kacsazsír
2 ek mustár
2 ek méz
1 szál füstölt kolbász
3-4 gerezd fokhagyma
ecet

Mivel még nem vagyok jártas lencse fronton, az elkészítés során szinte mindenben követtem a receptleírást. Először beáztattam a lencsét pár órára. A hagymát megtisztítottam, felaprítottam és a lencsével, valamint a babérlevelekkel együtt feltettem főni annyi sós vízben, ami éppen ellepte.

Miután a lencse megfőtt, kivettem egy tálkába a fazékból 2 merőkanállal, botmixerrel péoesítettem és visszaöntöttem a fazékba. Közben rántást készítettem a zsírból, lisztből és fokhagymanyomóval áttört fokhagymából, majd a turmixolás után berántottam a készülő főzeléket. Itt következtek a kolbászkarikák, a méz és a mustár, amikkel együtt még pár percig főztem a lencsét, végül kóstoltam és egy pici sót és borsot adtam hozzá.

Pici ecetet is lehet bele keverni, de ez nálunk kimaradt (na jó, elfelejtettem) - viszont így is panasz nélkül elfogyott.

Nincsenek megjegyzések: