2012. november 2., péntek

Gyors és finom vajas zöldségleves



Mióta beköszöntött ez az undok hideg idő, szinte folyamatosan kívánom a leveseket. Múltkor ráadásul kaptunk barátoktól egy jó adag házi zöldségfélét, amiket néhány dologgal kiegészítve ezt a nagyon egyszerű és finom zöldséglevest készítettem. Egy cseppig elfogyott, így bátran merem ajánlani.


Hozzávalók:
(a hozzávalók, az arányok szabadon variálhatók)
  •  2 nagyob karalábé
  • fél zellergumó
  • 3 sárgarépa
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 2 közepes rózsaszín krumpli
  • 2-3 csiperkegomba
  • petrezselyem
  • 5-6 szem feketebors
  • só ízlés szerint
  • kb. 1,5 liter zöldségleves alaplé vagy víz + leveskocka (kinek bio, kinek sima, kinek egyik se)
  • kb. 4 dkg vaj
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 2 csapott ek. liszt
Rögtön azzal kezdem, hogy egy kis csalás volt a részletekben, ugyanis aznap, amikor készítettem, reggelire fokhagymás, petrezselymes csiperkegombát készítettem pirítóssal. Így a levesbe ennek a maradéka került és nem a friss gomba és petrezselyem, de szerintem a világon semmit nem rontott rajta.

Tehát az összes zöldséges szépen megpucoltam és kb. egyforma kis kockákra aprítottam. A krumpli kivételével egy nagyobb lábasba pakoltam mindent, felöntöttem az alaplével és puhulásig (de nem pépesedésig) főztem a zöldségeket. A krumplit közben adtam hozzá, amikor a répakockák már nem voltak teljesen nyersek, így a krumpli sem főtt szét.

Amikor szinte késznek gondoltam a zöldségeket, egy pici lábasban felolvasztottam a vajat, majd lehúztam a tűzről, hozzákevertem a pirospaprikát és a lisztet, visszatettem a főzőlapra és rövids ideig pirítottam. Ezután felöntöttem egy kevés vízzel (kb. fél dl) és habverővel simára kevertem, majd a leveshez öntöttem. Ez a vajas rántás nyilván nem a világ legegészségesebb dolga, de nem is halálos bűn egy nagy adag leveshez, és igazán finom krémessé, picit sűrűbbé teszi az állagát. Én nagyon szeretem így elkészítve. Otthon nálunk anyukám mindig egy ehhez nagyon hasonló levest készít Karácsony este (abban nincs gomba meg karalábé, zeller, inkább csak répa, petrezselyemgyökér, krumplikockák és levestészta).

Nálunk most ezek a zöldségek voltak épp adottak és a végeredmény nagy siker volt amíg csak el nem fogyott. Gombával, gomba nélkül, tésztával, vagy anélkül, rengeteg zöldségből összeállítható. Hideg téli napokra szívesen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések: