2012. november 4., vasárnap

Sütőtökös diós muffin




Beköszöntött a sütőtök szezon egy ideje és elfogyott már néhány tök sütve, így újabb felhasználási formák is szerepet kapnak. És mivel egy nagyon kellemesen édes növényről beszélünk, naná hogy édességbe is kerülhet - ráadásul így azok is megeszik, akik egyébként nem rajongnak érte.

Hozzávalók 17-18 db muffinhoz:
(aki csak egy 3x4 férőhelyes muffintepsit szeretne megtölteni, az adagok 2/3-át keverje be)
  • 30 dkg liszt
  • 8-10 dkg dió felaprítva (de más magféle is jöhet (mandula, mogyoró)
  • 1 cs. sütőpor
  • ízlés szerint szerecsendió és fahéj (én az előbbiből csak érzésre reszeltem bele, utóbbiból pedig 1 kk került a tálba)
  • csipet só
  • 35 dkg megsült, kihűlt és egy villával pépesre nyomkodott sütőtök (a hosszúkás, azt hiszem Orange típusú)
  • 17 dkg barnacukor (ettől a végén nem fog senki a falnak menni, szóval haladó édesszájúak emelhetik a mennyiséget akár)
  • 2 ek tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 tojás
  • a díszítéshez dió, étcsoki, vagy épp semmi - kamrafüggő
Én reggel készítettem a muffinokat, ezért előző este a romlandóakat kivéve mindent előkészítettem. Egyrészt így szobahőmérséklető volt minden hozzávaló, másrészt reggel kevesebb dolgom volt. :-)

Kezdésképp a sötőt előmelegítettem 180 fokra.

Egy közepes tálban összekevertem a száraz összetevőket, vagyis a lisztet, diót, sütőport, illetve a fűszereket. A többi hozzávaló sorredje: egy habverővel felvertem a tojásokat és a cukrot, ehhez jött a tökpüré tovább keverve a habverővel, végül pedig az olaj és a tej. Végül a tojásos keveréket a lisztes alaphoz öntöttem és nagyvonalú mozdulatokkal összedolgoztam. Igyekeztem nem túlkeverni a tésztát, mert állítólag a muffin titka, hogy ne legyen túlzottan kidolgozva a massza. Ezért nem bolygattam meg minden részt maximálisan, inkább csak összekutyultam nagyjából.

A muffinsütő tepsibe beledobáltam a kis kapszlikat, kiskanállal belepakoltam mindegyik mélyedésbe annyi tésztát, ami kb., nem egészen elérte a kapszlik szélét, néhány étcsoki pöttyel dekoráltam a halmok tetejét és már toltam is az egészet a sütőbe.

Körülbelül 15-18 perc alatt sültek meg nálam, de a tűpróba itt is remek segítség. Amikor a tészta nem ragad a tűre (nálam fogpiszkálóra) kész is vagyunk. Egy rácson hűltek langyosra, majd annak rendje s módja szerint elfogytak. :-)

Nincsenek megjegyzések: