2013. január 10., csütörtök

Fokhagymás tigrisrákok - óóó te jóóó ég! :)Elteltek az ünnepek, itt az új év és a sok trakta, beigli és töltött káposzta után könnyebb ételek után áhítozik az ember gyomra így januárban. Ezt a vágyat párosítottam most az egyébként folyamatosan fennálló imádatommal. Ebben az ételben (még ha nem is egy bonyolult recept) szinte minden benne van, amit nagyon szeretek.

Most egy józan ésszel mért, önmegtartóztató adag készült ebédre, de bevallom, kétszer ennyit is meg tudnék enni belőle simán. 

Hozzávalók 1 főre:
  • 10 db megtisztított nyers tigrisrák
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis kocka vaj
  • só, bors
Nincs ezen semmi bonyolítanivaló, 5 perc alatt elkészül és körülbelül ugyanennyi idő alatt el is tűnik a tányérról. Előkészületként annyi, hogy mivel frissen elég bonyesz beszerezni a rákocskákat, kivettem a kicseszacskót a fagyasztóból is kiszámoltam egy kis tányérra az engedélyezett adagot, majd kb. 2 óra alatt hagytam kiolvadni.

Megpucoltam 1 gerezd fokhagymát és leheletnyi vékony szeletekre vágtam. Egy serpenyőben felhevítettem a vajat és az olajat, megfuttattam rajta a fokhagymát, majd rádobtam a megmosott rákokat. Sóztam, borsoztam és kb. 2-2,5 perc alatt mindkét oldalukat gyönyörűséges rózsaszínűre pirítottam. Eközben a hús hófehérré vált, a fokhagymás vaj-olaj átjárta a kis páncélokat, majd ezzel a vajas olajjal együtt tányérra löktem a herkentyűket, bagettet törtem hozzá és tunkolva, cuppogva, kézzel azonmód elfogyasztottam.

Komolyan mondom, ez a világ egyik legfinomabb étele!
(Friss petrezselymem most nem volt hozzá, de ha lett volna, azzal is meghintettem volna a rákokat - illetve citromot is facsarhat rá, aki szereti. Nekem ez most így volt zseniális.)

Nincsenek megjegyzések: