2016. szeptember 5., hétfő

Áfonyás-ricottás amerikai palacsinta

Azt gondolom, nem olvassa már ezt a blogot a világon senki, évek óta semmi törődést nem kapott és ennyi ideig nyilván semmilyen érdeklődés nem tart ki. Most mégis összekapom magam egy kicsit, mert azt vettem észre, hogy mióta nem jegyzem fel a jól sikerült receptjeimet, hajlamos vagyok elfeledni a bevált praktikákat, arányokat, kis tippeket, és legközelebb már nem is sikerül olyan jól az a fogás.

Ezért néha mégis ildomos lesz bekukkantanom ide és felvésni az aktuális dolgokat.

Ilyen most ez az áfonyás-ricottás amerikai palacsinta is, amiről egyelőre még csak fotót se tudok mutatni, mert az elkészítés és elfogyasztás pillanatában még nem merült fel bennem a megörökítés gondolata.

De mivel fotót bármikor tudok még csatolni, hát feljegyzem a receptet és legközelebb is ezek alapján az arányok alapján dolgozom majd.
(Az alapot egyébként Mautner Zsófi egyik régebbi receptje adta, csak a mennyiségeket alakítottam kicsit a készletre és apró finomhangolást végeztem. Ettől eltekintve hálás köszönet neki a szuper finomságért!) :)

Hozzávalók:
25 dkg ricotta
1,4 dl tej
3 tojás
12-13 dkg liszt
7,5 dkg barna cukor
1 csapott tk sütőpor
1 kk vanília esszencia
csipet só
1 kis doboz áfonya (sajnos nem tudom pontosan mennyi volt, sztem kb 15 dkg lehetett - kb 2 maréknyi)

Első lépésként a tojásokat szétválasztottam egy-egy keverőtálba. A fehérjét félretettem kicsit, a sárgájához pedig hozzátettem a ricottát és a tejet, majd ezt egy habverővel szépen kikevertem. Ezután hozzáadtam a cukrot, a vaníliát (egy fél rúd magjait is lehet használni hozzá természetesen) a sót, majd hozzászitáltam a sütőporral elvegyített lisztet. Az eredeti recept arányosítása alapján 10 dkg liszt kellett volna bele, de én úgy túl folyósnak találtam, ezért még adtam hozzá egy kevés lisztet a tetszetős állag eléréséig, ezért is írtam 12-13 dkg-t a hozzávalóknál.
Végül a tojásfehérjékből kemény habot vertem, majd ezt óvatosan beleforgattam az előzőleg elkészített masszába, utolsó lépésként pedig a megmosott, majd egy papírtörlőn alaposan lecsepegtetett áfonyaszemeket kevertem hozzá.

Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítettem (legközelebb inkább vajon fogom sütni, úgy ízletesebb) - picit annál többet, mintha csak megkentem volna a serpenyőt egy ecsettel és közepes lángon belekanalaztam a masszát és a palacsinták mindkét oldalát aranyosra sütöttem.
Lehet kisebbeket, nagyobbakat, arra kell csak figyelni, hogy minden palacsintába jusson elég fincsi áfonya, és hogy ne legyenek azért túl nagyok, mert elég lágy a tészta és fürgén, ügyesen kell forgatni.

Melegen és hidegen is nagyon finom volt, mi édesített natúr görög joghurttal ettük és biztosan elkészítem még máskor is!


Nincsenek megjegyzések: